Kovács Niki motorversenyző ajánlásával
Online beiratkozás
Miért nem elég a kötelező sisak, ha motorozni akarsz?

Miért nem elég a kötelező sisak, ha motorozni akarsz?

A szigorúbb szabályozásnak köszönhetően, a motoros oktatás során, a bukósisakon kívül kötelező a protektoros védőruházat használata is. A magyar KRESZ az utakon már jóval megengedőbb, csak a bukósisakot írja elő kötelező védőfelszerelésként a motorokra. Sokakban felmerülhet tehát a kérdés, miért lenne szükség a többire, ha már kézben a jogsi? A megfelelő védőruházat nem csupán a testi épségedet védi, számos egyéb kényelmi funkcióval is bír. Hogy mik ezek pontosan, azt megtudhatod, ha tovább olvasol.

Ütés, törés, égés, ficam, bogártámadás

A motoros védőfelszerelés első és legfontosabb funkciója, hogy megvédje a tested a sérülésektől. A bukósisak és a protektorok (térd, könyök, gerinc) elvezetik és elnyelik az ütéseket, így nem a fejed/kezed/lábad törik el, illetve be. Emellett a megfelelő motoros ruha megvéd a horzsolásoktól, vagy égésektől. Egy autós baleset esetében alapvetően az ütésektől kell megvédeni a bent ülőket. Ezzel szemben, ha motorral esel el, akkor az ütközés után még métereken át csúszol majd az aszfalton, ami megfelelő védőruházat és protektorok hiányában súlyos és maradandó sebeket hagy maga után.

A leggyakoribb égési sebeket a felforrósodott kipufogó okozza, ez is elkerülhető hosszúnadrággal, motoros csizmával, vagy zárt, magas szárú cipővel. Felépítése és merevebb anyaga miatt jobban tartja a bokát, ami a motor kezelésében, megtartásában is segítség, illetve baleset esetén így kisebb eséllyel tud kicsavarodni.
Minden motoros rémálma a sisakba vagy ruha alá berepülő darázs/méhecske. Hogy a nem kívánatos vendégek a bukódon kívül maradjanak, érdemes bogárhálóval ellátott darabot keresned, vagy, ha a tiédben nincs, akkor utólag felszerelni. Nem muszáj, hogy a repülő ellenség vérszomjas legyen, ha már pattant le rólad kemény páncélos rovar utazósebességnél, akkor érezhetted, hogy milyen fájdalmat tud okozni. Te döntesz, hogy ezt a csupasz bőrödön szeretnéd megtapasztalni, vagy inkább a motoros ruhád állja a sarat.

Esőben, szélben, napsütésben

Nem csak a balesetektől érdemes védened magad, motorozás közben az időjárás viszontagságainak is ki vagy téve. Az egyik legkellemetlenebb az eső, hiszen átázott ruhában és cipőben nem nagy élmény motoron ülni. Erre jelent megoldást az esőruha – overál vagy kétrészes –, és az esőcsizma vagy a motoros csizmára húzható cipővédő is jól jön, ha útközben elkap egy zápor. A MotorVerzum kínálatában könnyű és kényelmes esőruhákat és esőcipőt is találsz. Ezek a könnyű nylon anyagból készült ruhák általában fényvisszaverő csíkkal is el vannak látva, a jobb láthatóság érdekében.

A nyári hónapokban az eső mellett a kánikulával is számolni kell. A meleg ellen a legjobb védekezés a megfelelő szellőzés. Bár nagy a kísértés, de semmiképp sem ajánlott pólóban, esetleg rövidnadrágban motorra ülni. Nyáron a legjobb választás a textilből vagy más hálós anyagból készült nadrág és dzseki (többek közt a SPEED UP és a SIXGEAR kínálatában találsz megfelelőt), légáteresztő betétekkel, kivehető béléssel vagy nyitható szellőzőpanelekkel. A kesztyűk és motoros bakancsok között is van nyári verzió, a MotorVerzum oldalán több gyártó termékei közül is válogathatsz. Ugyanakkor, aki motorozik az tudja, hogy bármelyik nyári reggel hozhat meglehetősen csípős időt, ami a motoron ülve kifejezetten fogvacogtató élmény tud lenni. Ilyen esetekre jó, ha az embernél van megfelelő aláöltözet, ami hűvös, szeles időben a nyári ruhával kombinálva is megfelelő védelmet jelent.

Léteznek olyan thermo ruhák is, amik télen fűtenek, nyáron hűtenek – a forróságban elvezetik az izzadságot, a hidegben pedig szigetelnek. Ezek leggyakrabban merinó gyapjúból készülnek, így kényelmesek, puhák és nem irritálják a bőrt.

A biztonság is lehet stílusos

A motoros ruházat már régen nem csak a funkciókról szól. Másképp öltözöl egy hétvégi kiránduláshoz, mint ha munkába mennél. Miért lenne ez másképp a motoron? Nem kell elnyomni az egyéniséged csak mert a motoros közlekedési módot választod. Leginkább a bukósisakok terén széles a választék, itt aztán tényleg mindenféle minta és szín közül válogathatsz, de szerencsére a ruházat terén is egyre többféle stílus érhető el (meríts ihletet összeállított kollekcióinkból). Egy jól megválasztott darab nem csak véd, hanem lehetőséget is ad a kreatív önkifejezésre.
Az anyagok, színek, minták egyre több variációja érhető el – annak ellenére, hogy a motoros védőruhák piaca azért még mindig eléggé fekete-szürke központú, ami koszolódás szempontjából előny, viszont a láthatóságnak nem kedvez. Sötétedéskor vagy rosszabb látási viszonyok között igenis számít, hogy milyen színű ruházatot viselsz. Legrosszabbul a feketét, kéket vagy sötét színeket viselők járnak, őket a legnehezebb kiszúrni, majd a piros, a sárga, a fehér következik, legjobban a neonzöldnek vagy neonsárgának is hívott, úgynevezett láthatósági szín kelt feltűnést. Ez, a fekete kb. 16 méteréhez képest akár 150 méterről is jól észrevehető – ugye nem semmi különbség.

Ha nem szeretnél szürke kisegér lenni, akkor nézd meg a MotorVerzum által összeállított UV motoros szettet, ami láthatóságból is jeles.

GIVI 50.6 Blades bukósisak Sixgear Police kabát Motoros Csizma MNR-1691 Sixgear Next motoros kesztyű Sixgear Guardian térdvédő

Szerző: Fordulat Autósiskola

Az oldalon található cikkek megosztása a forrás pontos megjelölésével és a tartalomra mutató link mellékelésével lehetséges.