Kovács Niki motorversenyző ajánlásával
Online beiratkozás
Jogosítvány blog

Felkészülés a KRESZ vizsgára

Tippek-trükkök, hogy sikeres legyen a vizsgád

Ha azért kattintottál ide, hogy kibúvót találj a KRESZ megtanulására, akkor sajnos rossz hírünk van, tanulás nélkül nem fog menni :)

Ahhoz, hogy majd a volán mögött egy adott közlekedési szituációban a megfelelő döntést tudd hozni, magabiztos tudással kell rendelkezned. Ráadásul a forgalomban csak néhány másodperced lesz a mérlegelésre, és ha rosszul döntesz, akkor könnyen balesetet szenvedhetsz.

Ez az írás azért született, hogy képet adjon a KRESZ oktatás fajtáiról, az elérhető segédanyagokról, tesztekről és információt szolgáltasson a vizsga menetéről. Ezek tudatában megtervezheted a tanulás folyamatát és remélhetőleg sikeres KRESZ vizsgával zárul a felkészülésed.

Felkészülés a KRESZ vizsgára

Mit jelent a KRESZ?

Kezdjük az elején, mi is az a KRESZ? Kibontva megkapjuk a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása nevet, azaz azon szabályok összességét, ami a mindennapi közlekedésünket hivatott rendszerezni. A technológia és a közlekedési kultúra fejlődése nyomán a KRESZ hosszú utat járt be, folyamatosan alakult: először csak a sebességet szabályozták, majd bevezették a jobbra tartást, a járművek azonosítóval való ellátását - azaz rendszámozását - majd igény lett a gépjárművezetők képzésére és nemzetközi közlekedési szabályok létesítésére, a közúti jelzőtáblák kinézetének meghatározására.

Gondoljunk csak bele, mi lenne velünk egy ilyen szabályrendszer nélkül?! Ugye egyetértünk abban, hogy hamar káoszba fulladna a közlekedés. Ezért nem is kell tovább ragoznunk, hogy miért kiemelt fontosságú minden közlekedni vágyó számára a KRESZ szabályainak pontos ismerete.

Tantermi KRESZ oktatás vagy otthoni felkészülés?

Miután beiratkoztál a számodra szimpatikus autósiskolába választanod kell, hogy hogyan teljesíted a KRESZ tanfolyamot, hiszen csak ennek elvégzése után futhatsz neki az első számonkérésnek, a KRESZ vizsgának. Ahhoz, hogy vizsgázni mehess, vagy az e-learning tananyagon kell átrágnod magad, vagy a tantermi képzést kell teljesítened. Ha ez megvolt, akkor az autósiskolád kér számodra egy vizsgaidőpontot. De ne szaladjunk ennyire előre.

Nézzük meg, hogy melyik KRESZ tanfolyam lenne számodra a legmegfelelőbb. Vizsgáljuk meg a hagyományos, tantermi és az otthon, rugalmasan végezhető e-learning, online tanfolyam különbségeit.

Szakemberek ajánlása szerint, minden első jogosítványa megszerzésére készülő tanuló esetén ajánlott a tantermi KRESZ oktatáson való részvétel. Ezek olyan kis csoportos foglalkozások, ahol különböző témaköröket dolgoznak fel oktató segítségével a tanulók, interaktív módon.

Előnye, hogy bármikor lehetőség van kérdezni, ha valami nem világos, vagy ha bármilyen témában további kérdés merülne fel, akkor mindig rendelkezésre áll egy szakember. Hátránya, hogy az időpont és a helyszín kötött, ehhez alkalmazkodni kell. Egy tantermi képzés 7 alkalomból áll, mely összesen 28 tanórát (egy tanóra 45 perc) foglal magába. Fontos megemlíteni, hogy ha 10%-nál nagyobb mértékben hiányzol az elméleti órákról, akkor addig nem jelenthet vizsgára téged az iskolád, amíg pótfoglalkozás keretein belül ezt be nem hoztad. A közeljövőben induló tantermi tanfolyamok időpontjaiért kattints ide.

E-learning képzés igénybevétele esetén nagyobb a szabadság, nem vagy sem konkrét időpontokhoz, sem helyszínhez kötve, online, saját ütemedben haladhatsz a tananyaggal – a 90 napos érvényességi időn belül.

Az egyes tanítási modulok feldolgozása után egy-egy feladatsort kell megoldanod, ahol egyből le is ellenőrizheted az újonnan megszerzett tudást. A program egyszerűen használható, látod a tartalomjegyzéket, nyilakkal navigálhatsz és kilépéskor azt is megjegyzi, hogy hol tartottál. Az egyes tananyagoknál piros felkiáltójellel hívják fel a figyelmet a fontos információkra, ezen kívül hasznos tippeket, érdekességeket, kiegészítő anyagokat is olvashatsz, illetve vannak olyan részek, ahol játékos formában gyakorolhatsz egy-egy szituációt.

Amikor a tananyag végére érsz, és sikeresen teljesítettél minden modulzáró feladatsort, akkor megkapod az igazolást arról, hogy bejelentkezhetsz a KRESZ vizsgára.

Fontos hozzátennünk, hogy ha ezt a tanulási módszert választod, akkor csak rajtad múlik a sikered. Tehát ha úgy gondolod, hogy hajlamos vagy a halogatásra és kell az ösztönzés, akkor jobban jársz a tantermi képzéssel.

Segédanyagok és tesztek a tanuláshoz

Rengeteg lehetőség közül választhatsz, hogy hogyan készülsz fel a KRESZ vizsgára: tanulhatsz könyvből, jegyzetekből, járhatsz tantermi oktatásra, használhatsz interaktív programokat – jó hír, hogy segédanyagokból nincs hiány és ezek többségét az autósiskolában be is tudod szerezni. A KRESZ-szel foglalkozó tankönyvek, jegyzetek könyvesboltokban is kaphatók, de akár kölcsön is kérheted őket a felkészülés idejére olyan ismerőseidtől, akik már levizsgáztak. Arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy friss kiadásból tanulj, mely az éppen aktuális szabályokat tartalmazza.

A könyvek mellett ajánljuk az interaktív számítógépes tananyagokat és vizsgateszteket, melyek segítségével otthon gyakorolhatsz a KRESZ vizsgára. Szakoktatóink segítségével összeállítottunk egy listát az ajánlott segédanyagokról, melyeket iskolánk ügyfélfogadásán be is tudtok szerezni. Részletekért, árakért kattints ide.

Így tanulj a KRESZ vizsgára

Mire belekezdesz a jogosítvány megszerzésébe már jó néhány évet töltöttél az iskolapadban, így tisztában vagy azzal, hogy mit is jelent egy számonkérés. Valószínűleg már kitapasztaltad a számodra leghatékonyabb tanulási módszert és azt is tudod, hogy milyen ütemben tudsz haladni egy adott tananyaggal.

A sikeres vizsgát nem adják könnyen ebben az esetben sem, ezzel érdemes tisztában lenned. A legfontosabb tanács, amivel elláthatunk az, hogy gondolkodj előre, készíts ütemtervet a felkészülésre, ha kell, akkor napokra is lebonthatod.

Hajlamos vagy a halogatásra? Akkor szinkronizáld az ütemterved a mobilod naptárával és állíts be emlékeztetőt a tanulásra. Minél tovább húzod, annál nehezebb lesz a felkészülés, amivel azt is kockáztatod, hogy sikertelen lesz a vizsgád.

Nem megy a tanulás? Legyél tisztában a motivációddal! Ha éppen hullámvölgyben vagy, akkor emlékeztesd magad arra, hogy miért is csinálod. Fogalmazd meg azt a végső célt, amiért belevágtál a jogosítvány megszerzésébe, hiszen jogsit csinálni nem kötelező. Látod magad előtt, ahogy egy tűzpiros kabrió volánjánál lobog a hajad a Balaton felé menet? Többet nem kell majd a buszmegállóban várva fogyoskodnod? Vagy az álommunkádhoz szükséges, hogy tudj autót vezetni? Emlékeztesd magad, és sokkal pozitívabban fogsz állni a tanuláshoz.

Ha részt veszel a tantermi oktatáson, akkor már csak azzal rengeteget tanulhatsz, hogy figyelsz az elmondottakra. Érdemes jegyzetelni, hiszen ha le is írod, akkor jobban rögzül a tananyag és a későbbiekben lesz egy saját jegyzeted, amiből sokkal könnyebb tanulni. Használd ki, hogy egy szakoktató a rendelkezésedre áll és kérdezz! Ha valamit nem értesz vagy szeretnél róla többet megtudni, akkor bátran kezdeményezz beszélgetést, a legtöbb oktató ezt értékelni fogja és segít, hiszen azért van ott, hogy a rendelkezésedre bocsásson minden olyan információt a KRESZ-ről, ami sikeres vizsgát eredményez.

Ha az e-learning rendszert választod, akkor neked kell gondoskodnod róla, hogy az előírt időn belül, önállóan feldolgozd a tananyagot. Mielőtt elindítod a számítógépes programot érdemes megteremtened az ideális környezetet a tanuláshoz: vonulj el, kapcsold ki a TV-t és halkítsd le a mobilod. Nem bírod ki a mobilod nyomkodása nélkül? Léteznek olyan appok (pl.: OFFTIME, AppDetox), amik bizonyos ideig letiltják az általad kiválasztott oldalakat – mint például a Facebook vagy az Instagram - amiket amúgy nézegetnél tanulás helyett.

A jegyzetelés ebben az esetben is jó ötlet, emeld ki a legfontosabb tudnivalókat, ezzel a későbbiekben egyszerűbb lesz felfrissíteni a tudásod. Ha már úgy érzed, hogy nagyjából tisztában vagy a tananyaggal akkor jöhet a tesztelés.

A tesztek azonnali visszajelzést adnak az éppen aktuális tudásod szintjéről, és a vizsgaszituációt is szimulálják, így duplán hasznosak. Ha valamelyik kérdést elrontottad, akkor annak alaposan nézz utána és értsd meg, hogy miért más a helyes válasz, mint amit te gondoltál. Fontos, hogy a válaszokat sose magold be, lehet, hogy a vizsgán segítség, de a későbbi közlekedésben csak azok a szabályok lesznek számodra hasznosak, amiket valóban megértettél és alkalmazni is tudod.

Ha van olyan barátod, aki szintén most készül a KRESZ vizsgára, akkor jó módszer lehet a felkészülésre, ha együtt tanultok. Kérdezzétek ki egymást, magyarázzátok el azokat a témákat, amit a másik kevésbé ért. Csapatban dolgozni mindig jobb szórakozás.

Sokkal könnyebb megtanulni valamit, amiről már van egy előzetes tudásunk. Kérd meg a szüleidet, tesódat vagy bármely rokonodat, aki rendelkezik jogosítvánnyal, hogy menjetek el néhány körre a hétvégén (akár gyalog, biciklivel vagy autóval) és magyarázzon el neked bizonyos szituációkat, táblákat vagy amire éppen kíváncsi vagy.

Ez vár rád a KRESZ vizsgán

Ha eljön a nagy nap, akkor ne felejtsd otthon az irataidat és érkezz időben a kijelölt vizsgahelyszínre. A vizsgán 55 perc alatt 55 kérdésre kell válaszolnod, számítógépen, érintőképernyő segítségével. Összesen 75 pont gyűjthető össze a 10 darab 3 pontos és a 45 darab 1 pontos kérdés helyes megválaszolásával, de minimum 65 pont kell ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsgád.

A kérdésekre adott válaszok közül mindig azt az egyet kell kiválasztanod, amit helyesnek gondolsz, ha megnyomtad a választ, akkor a gép a következő kérdésre ugrik. Ha rosszul válaszolsz, nem adsz választ vagy letelik az adott kérdésre szánt egy perces időd, akkor vagy 3 vagy 1 pontot (attól függően, hogy milyen volt a kérdés pontszáma) mindenképpen veszítesz.

Létezik egy "Tovább" gomb is, amivel léptetni tudod a kérdést, majd ha mindenre válaszoltál, akkor ezeket a végén újra feldobja a gép, azonban csak annyi időd marad a válaszadásra, amit ennél a kérdésnél eredetileg meghagytál! Tehát ha mondjuk 50 másodpercig gondolkoztál, majd továbbléptetted, akkor csak 10 másodperced marad, amikor visszakapod ezt a kérést a végén.

Az 55 kérdés után megjelenik az értékelésed, a gép azonnal közli, hogy sikerült-e a vizsgád vagy sem. Zöld pipával jelzi a helyes válaszaidat, piros x-szel, ahol hibáztál – erre kattintva megnézheted, hogy mi lett volna a helyes válasz és magyarázatot is kapsz rá.

Sikerült a vizsgád? Gratulálunk! Jöhet a következő lépés: válassz magadnak egy szimpatikus oktatót itt és kezdj el vezetni.

Nem sikerült a KRESZ vizsgád? Ne keseredj el, tanulj még egy picit és fuss neki újra!

Szerző: Fordulat Autósiskola

Az oldalon található cikkek megosztása a forrás pontos megjelölésével és a tartalomra mutató link mellékelésével lehetséges.